top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJosef Káles

Petr Lichtenberg: Vždy zůstat stát nohama pevně na zemi

Petr je naším společným kandidátem na starostu Chrudimi. Pracuje na pozici technicko-ekonomického pracovníka v soukromé firmě. V roce 2010 byl díky preferenčním hlasům zvolen zastupitelem Chrudimi za Svobodné. V roce 2014 svůj mandát zastupitele obhájil. Je ženatý, má dvě dospělé dcery a dvě vnoučátka.


Rozhodli jste se spojit síly. Co vás k tomu vedlo a co bylo vaší hlavní motivací pro takový krok?


Měli jsme pro to více důvodů. Prvním z nich byla roztříštěnost politické scény a snaha vytvořit subjekt, který bude moci významněji ovlivňovat dění v Chrudimi. To je smysl politiky. Zjistili jsme, že na komunální úrovni máme největší průnik programových bodů ze všech politických subjektů. Dali jsme dohromady kandidáty, kteří nemají za sebou žádné kauzy a jsou to slušní, pracovití lidé se společným zájmem – ještě více zlepšit život všech Chrudimáků.


Tvrdíte, že Chrudim potřebuje změnu. Co vy osobně považujete za největší problém ve městě a jak jej chcete řešit?


Největší problém v Chrudimi je parkování a vůbec samotná doprava. Parkování je problém, který vyžaduje komplexní řešení ze strany města. S obyvateli sídlišť chceme mluvit o tom, jaké řešení nedostatku parkovacích míst je pro ně akceptovatelné. Jestli to jsou zapuštěné parkovací domy nebo úprava stávajících komunikací pro získání více parkovacích míst. Zasadíme se také o zrušení placeného parkování za divadlem, které vyhnalo lidi parkovat pod Široké schody, kde se stala situace neúnosná, a to nejen z hlediska průjezdu, ale i z hlediska obyvatel tam bydlících.


Existuje něco, za co byste současné vedení města pochválili?


Od roku 1990 se udělalo dost dobrých věcí. Úkolem opozičního politika je spíše upozorňovat na chyby a nedostatky. Dodnes nemohu pochopit, jak mohli politici dopustit stávající žalostný stav historické Kopanice. Také se mi nelíbí, jak skončil chrudimský pivovar. Jak mohl být příjezd do Chrudimě krásný. Chtěl bych více zapojit občany do zásadních rozhodnutí. Z veřejných peněz bych chtěl na prvním místě financovat věci, které se budou týkat co nejširšího okruhu obyvatel města. Nikdo ode mne nemůže čekat podporu velikášských předražených projektů.


Oba dva jste aktivní a zaměstnaní lidé. Kolik času jste ochotni věnovat práci pro město?


Pro město a jeho občany jsem ochoten a schopen věnovat tolik času, kolik bude vyžadovat má pozice po volbách. Nemám s tím nejmenší problém, jinak bych nemohl kandidovat.


Abychom se o vás dozvěděli více. Jaké jsou vaše osobní priority a máte nějaké životní motto?


Mé osobní motto je citát J. W. Goetheho: „Jen ten je hoden svobody a žití, kdo rve se o ně den co den“. Mé osobní priority jsou běžné asi jako u mnoho lidí. Chtěl bych být zdravý, což je základ všech aktivit. Přál bych si zdraví, klid a spokojenost pro všechny mé blízké. Svoji práci dělat poctivě, aby člověk sám, když odchází z práce, měl dobrý pocit. Chovat se tak, abych se každý večer mohl směle podívat do zrcadla a nemusel se stydět. Nepodlehnout sebeklamu, ani klamu okolí, což si myslím, že již v mém věku nehrozí. Vždy zůstat stát nohama pevně na zemi.


A co děláte ve volném čase?


Ve volném čase se věnuji chaloupce, kde to mám nejraději, rád si odpočinu v přírodě. Mnoho let jsem hrál fotbal, na který rád zajdu. Možná některé překvapím, když řeknu, že mne baví i politika, protože si uvědomuji, že nám zásadně ovlivňuje naše životy a že není dobré pasivně přihlížet. V této oblasti bych chtěl i trošku bourat takové ty zažité představy o tom, že politik je jenom suchar v oblýskaných tesilkách a kravatě do půle pupíka. 


Co byste v jedné větě vzkázali všem Chrudimákům?


Chrudimákům bych chtěl vzkázat, že jsme jedni z nich, jsme jejich sousedé s normálními přednostmi, chybami, starostmi a radostmi. Chci je také vyzvat, aby přišli k volbám a aby se nám společně podařilo ještě více zlepšit kvalitu našeho života v Chrudimi.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page