top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJosef Káles

Jak hlasovat ve volbách?

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 5. října od 14.00 do 22.00 a v sobotu 6. října od 8.00 do 14.00. Nejvíce naší kandidátku nazvanou CHRUDIMÁCI podpoříte tak, když zakřížkujete celou kandidátku hned nahoře (viz. obrázek). Tak od vás dostaneme důvěru a máme šanci získat větší počet zastupitelů.


Tvrdí se, že komunální volby jsou „lepší“ v tom, že můžete rovnou volit osobnosti. Je pravda, že můžete hlasovat napříč kandidátními listinami a podpořit konkrétní kandidáty, ale vámi podpořený kandidát musí získat až 10 % hlasů navíc oproti průměrnému počtu hlasů na kandidátce, aby přeskočil ostatní na dané kandidátní listině a měl šanci být zvolen. To není lehký úkol. Proto ačkoliv se tento volební systém tváří jako volba osobností, primárně jde o volbu politických uskupení.


V Chrudimi mají k dispozici voliči 27 hlasů, které mohou rozdělit mezi různé kandidáty a kandidátky. Buď můžete dát křížek (hlas) tedy dvaceti sedmi lidem napříč uskupeními s vědomím toho, že musí získat poměrně hodně hlasů, aby se na kandidátní listině posunuli výše. Nebo můžete zakřížkovat celou kandidátní listinu (politické uskupení) a dát tak všechny hlasy co máte celé vámi vybrané kandidátce. Jde také zakřížkovat pro vás nejlepší kandidátní listinu a zakřížkovat méně než 27 kandidátů na jiných kandidátkách. Podle toho, kolik dalších kandidátů jinde zakřížkujte, tolik ubude vámi preferovanému politickému uskupení hlasů.


Pokud si vyberete jedno politické uskupení, které chcete maximálně podpořit, je nejlepší mu dát jeden velký křížek nahoře. A pokud se rozhodnete podpořit takto naši snahu a uděláte velký křížek u CHRUDIMÁKŮ, budeme mít velkou šanci ovlivnit věci v Chrudimi dle námi představitelných vizí. A stejně tak bude mít Petr Lichtenberg větší šanci postavit se do čela Chrudimě. 

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page